SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jódhiány veszélyei

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2008-10-14
A pajzsmirigyhormonok képződéséhez jódra van szükség. A szervezetbe bejutott jód a pajzsmirigyben tárolódik, és a szükségletnek megfelelően használódik fel a pajzsmirigyhormonok képződéséhez.
A jódhiány veszélyei

A pajzsmirigyhormonoknak fontos szabályozó szerepük van szervezetünk működésében. Részt vesznek az anyagcsere-folyamatok szabályozásában, a bioenergiafolyamatok szervezésében, szükségesek a normális növekedéshez, a testi és szellemi fejlődéshez, a reprodukcióhoz, szerepet játszanak a hőszabályozásban, a vérképzésben, az ideg-izom működésében. Különösen fontos ez a kérdés a fogantatás előtt, terhességben és szoptatás alatt.

jodhiany
Jódhiány esetén golyva (stúma) alakulhat ki (jódtérkép)

Miért és hogyan?

A jódhiányt a pajzsmirigy úgy próbálja kompenzálni, hogy a hormonképződés felgyorsul, ugyanis a szervezet jódszükségletét csak fokozott működéssel tudja fedezni. A megnövekedett feladat viszont a mirigyállomány megnövekedését eredményezi.

A jódhiány népbetegség. A WHO adatai szerint a világon 900-1000 millió embernek van jódhiánya, és több, mint 10 millió gyermeknél okozott a jódhiány szellemi károsodást. Ugyanis a gyermekeknél különösen fontos a megfelelő mennyiségű jód, sőt már a terhesség alatt gondoskodni kell a megfelelő jódbevitelről. Hiszen a magzat pajzsmirigye már a harmadik hónapra kialakul és hormont termel. Ehhez jódra van szüksége. Terhességi jódhiány esetén nő a vetélés, koraszülés kockázata, sőt jódhiányban károsodhat a magzat központi idegrendszere. (Szoptatás alatt az anyatej jódtartalma az anya jódellátottságától függ.) A jódhiány a csecsemő testi és szellemi fejlődését veszélyezteti. A legutóbbi nemzetközi adatok azt mutatták, hogy a jódhiányos anyák gyermekeinek intelligencia kvóciense 20-30% alacsonyabb lesz, mint azoké, akik a terhesség és a szoptatás idején is megfelelő mennyiség jódhoz jutottak hozzá.

Jódszükséglet a különböző életkorokban:

Életkor (év) napi szükséglet (mikrogramm)
0-1            40-60
2-3        70
4-6     90
7-10   120
11 év felett 150
Terhesség alatt 175 -300
Szoptatás alatt  

Fontos tudni, hogy a pajzsmirigy hormonjainak szintje eltérő a terhesség egy-egy periódusában, ezért ún. "Trimeszter specifikus" normál értékek kellenek. A terhesség első 3 hónapjában ugyanis élettani túlműködés figyelhető meg az anya vérében. A szülése előtt 3 hónappal viszont csökkentebb pajzsmirigyműködésre utaló laboratóriumi adatokat kaphatunk.

Honnan, hogyan jutunk jódhoz?

Víz, étel, levegő. Magyarország egy jódsivatag. Az itt termesztett növények és a velük táplált állatokból készült termékek is jódszegények. A táplálékból tehát nem jutunk elegendő jódhoz. A 40-es években hozták forgalomba a jódozott sót. Sokáig úgy tűnt, megoldották a jódhiányt. Azzal is szembesültek, hogy a jódozott só sok embernél allergiás tüneteket, jódérzékenységet váltott ki. Vannak jódtabletták is, ennek szedésével előfordulhat túladagolás, ami ugyancsak veszélyes. Napjainkban gondot jelent, hogy jóllehet az ivóvíz jódtartalma megfelelő, de a klórozott vízből a szervezet lényegesen kevesebbet tud hasznosítani, ezért jódhiány alakulhat ki! Ha módunkban áll ne igyunk csapvizet!

Ennél is sokkal jobb a természetes jód. Ilyen a tengervizekben előforduló jód is. (A jódhiánytól szenvedőknek például régen ajánlották a tengeri levegőn való tartózkodást, a sós, párás levegőt belélegezve is bejut a szervezetbe némi természetes jód.) Tengeri hínár: a jód fehérjéhez kötve fordul elő benne, amiből a szervezet a szükségleteinek megfelelően szabadítja fel, így a veszélyes túladagolástól, jódérzékenységtől nem kell tartani.

A szerves jód bevitelének másik formája a jódot tartalmazó pajzsmirigyhormon.

A jód túladagolás veszélyeiről ritkábban szólnak. A túlzott jódbevitel a pajzsmirigy gyulladásos betegségeit válthatja ki az arra örökletes okok miatt hajlamosakban. Mielőtt a jódozás kérdéséről döntenének kockázat felmérést kell végezni. Amennyiben a családban pajzsmirigybetegség fordult elő, akkor előzőleg konzultálni érdemes endokrinológus szakorvossal. A jódpótlás kérdését már a fogantatás esetén fel kell mérni és megfelelő pótlással megelőzni!

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja